Fra Don Quijote til Sancho Panza

Få amerikanske presidenter har vekket så mye entusiasme, men i hans memoarer framstår Barack Obamas tid i Det hvite hus mest som en anledning som ikke ble grepet.

mai 2021
Barack Obama hadde store ambisjoner for sin presidentgjerning, men har antakelig satt mindre preg på USAs historie enn hans langt mindre begavede etterfølger. Her fra et besøk i Athen, 16. november 2016. Foto: Ververidis Vasilis, Shutterstock.

Bøkene til politiske ledere som ser tilbake på sin karriere etter å ha skuffet da de satt med makten, bør leses av alle som ønsker å gjøre en bedre jobb. Når disse lederne tvinges til å innrømme skuffelsen de har vakt, skylder de ofte på urealistiske forventninger fra tilhengerne, irrasjonelle motstandere, verdens kompleksitet eller et politisk spill som tvang dem til å love mer enn de kunne holde. Men selv skuffende presidenter har utført bragder de kan skryte av. Første bind av Barack Obamas memoarer, Et lovet land, avsluttes i så måte med en detaljert beretning om jakten på og avrettingen av Osama bin Laden.

Men det er begrenset hvor mye Obama, som nok allerede tenker på neste bind, kan skryte av sin presidentgjerning. For hans tid i Det hvite hus, som startet med allmenn begeistring 20. januar 2009 etter et valgskred og løfter om at «Ja, vi kan», endte åtte år senere med at Donald Trump ble valgt til president. Trump har også reversert det meste Obama gjorde, og sørget for at en av USAs mest intelligente og briljante presidenter sannsynligvis vil ha satt mindre preg på landets historie enn hans langt mindre begavede etterfølger. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal