Bo Widerberg, anti-Bergman

Bo Widerberg valgte å vise en streik fra innsiden og hylle fagforeningsaktivisten Joe Hill, men laget også film om kjærlighet og kriminalitet.

juni 2021
Widerbergs klassiker Ådalen 31 (1969), inspirert av den blodige arbeidskonflikten i Ådalen i Norrland i 1931, hvor fem mennesker ble drept da hæren skjøt på streikende arbeidere.

Før vi fikk mulighet til å se de oppleste og vedtatte klassikerne hjemme i vår egen stue, hadde den ene generasjonen filmhistorikere etter den andre oppført mer eller mindre de samme filmene og filmskaperne i sin kanon.

Nå er store deler av filmhistorien tilgjengelig og ukjente eller glemte regissører kan dukke opp igjen. Det er tilfellet med svenske Bo Widerberg, som fortjener å trekkes fram på ny. For filmene hans, som ofte handler om sosial urett, har aldri helt falt i smak hos kritikerstanden, som kun liker egenrådige regissører hvis de ender med å slutte seg til den rådende estetikken – for eksempel den franske kritikeryndlingen Maurice Pialat, som debuterte med den rå og improviserte L’Enfance nue (1968) og avsluttet med den platte Le Garçu (1995). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal