Et skritt nærmere skotsk uavhengighet

Etter nok en seier i parlamentsvalget i mai presser de skotske nasjonalistene på for en ny folkeavstemning om uavhengighet. Men hvilken visjon om Skottlands framtid har uavhengighetsforkjemperne?

juni 2021
SNPs leder Nicola Sturgeon på partiets vårkonferanse i Edinburgh 28. april 2019. Foto: Terry Murden, Shutterstock.

Da Margaret Thatcher i 1984 kjempet mot Storbritannias gruvearbeidere, advarte hun om at hennes motstandere ville gjøre landet til et «museumssamfunn». Hvis Storbritannia skulle fornye sin makt og relevans, mente hun, måtte den «gamle» og «uøkonomiske» tungindustrien vrakes, uten hensyn til lokalsamfunnene og kulturene den holdt liv i.

Denne ideen om en nødvendig «modernisering» gjorde bare de konservative enda mindre populære i Midlands og Nord-England. Og i en viss forstand oppsto det faktisk et «museumssamfunn» der, ikke bare gjennom innsatsen for å ta vare på industriarven, men også fordi lojaliteten og overbevisningene industrien hadde bragt med seg levde videre, inkludert støtten til Labour. Da Thatcher døde i 2013, feiret minst én avindustrialisert by, Goldthorpe i South Yorkshire, det med en prosesjon med gruvearbeiderbannere og brenning av Thatcher-dukker. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal