Heksejakt mot kjønnsharselas

Bare fem prosent av de to hundre medlemmene av kommunistpartiets sentralkomité er kvinner. I underholdningsbransjen er diskrimineringen enda mer påfallende. Det viser reaksjonene mot komikeren Yang Li.

juni 2021
Yang Li er blitt anmeldt til Kinas kringkastingstilsyn, men mener selv at humoren hennes er ufarlig: Her i en episode av det kinesiske standup-programmet «Rock & Roast» i 2020. Foto: Skjermdump via Weibo.

«En kvinne som snakker dritt om menn og tjener penger på det.» Horder av kinesiske menn angrep nylig Intel på det sosiale mediet Weibo og truet med å boikotte selskapets produkter, fordi prosessorprodusenten hadde valgt å bruke standup-komikeren Yang Li til å fronte selskapet. De indignerte mennene mente at hun i showene sine «såret og ydmyket» sine mannlige landsmenn og «oppildnet til konflikt mellom menn og kvinner».

Det var imidlertid ikke noe hån mot menn i den korte reklamesnutten som ble sendt 18. mars 2021. I reklamen sier en smilende Yang Li: «Intel er så kresen i valg av laptoper, enda mer selektiv enn min smak i menn.» Men etter et stort press trakk det amerikanske selskapet reklamen kort tid etter, i likhet med alle reklameplakater med den 29-årige komikeren. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal