«Vi vil bare arbeide»

Lavlønte asiatiske migrantarbeidere har vært avgjørende for økonomien til de arabiske kongedømmene i Persiabukta. Siden i sommer har mange titusener vært strandet i hjemlandene på grunn av en vaksinestrid.

Foto: Mirza Kadic, Shutterstock.

«Alle er redde for å miste jobben i Saudi-Arabia om de ikke kommer tilbake i tide», forteller Waqas Ahmad, en pakistansk klimaanlegg-reparatør i den saudiarabiske byen Jizan ved Rødehavet. Flere hundre pakistanere bosatt i Saudi-Arabia har strandet på besøk i hjemlandet etter at Pakistan besluttet å vaksinere flesteparten av sine 221 millioner innbyggere med vaksiner fra det statseide kinesiske legemiddelfirmaet Sinopharm, til tross for at lederen for Kinas folkehelsemyndighet har innrømmet at de er lite effektive.

Pakistan, en strategisk partner i Kinas «nye silkeveier» (Belt and Road Initiative), er viktig for det kinesiske vaksinediplomatiet. Kina har levert over 1,1 milliarder vaksinedoser til mer enn hundre land under pandemien, i et forsøk på å styrke de diplomatiske båndene og framstå som en pålitelig partner, spesielt i land uten tilgang til vestlige vaksiner. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal