Franske våpen til idealdiktaturet

I 2014 nektet den franske regjeringen å overlevere to krigsskip til Russland. Men prinsippene viste seg hule, da Frankrike fant en alternativ kjøper i et annet undertrykkende regime: Abdel Fattah al-Sisis Egypt.

Franske Rafale-jagerfly. Foto: Richard R. Schunemann, Unsplash.

I et halvt århundre har Frankrike solgt våpen til noen av verdens mest brutale og undertrykkende regimer, samtidig som franske regjeringer ikke har nølt med å belære andre om demokrati og menneskerettigheter. På 1970-tallet solgte Frankrike våpen til apartheid-regimet i Sør-Afrika, militærjuntaen i Argentina, Francos Spania og til oberstregimet i Hellas. Femti år senere er Saudi-Arabia og Egypt blant de fremste kundene til den franske våpenindustrien.

Det skal sies at Frankrike i nyere tid har vist tegn til moralsk integritet og avbrutt en lukrativ transaksjon, etter vennlig press fra venner. Det skjedde i 2014, da Frankrike i siste øyeblikk nektet å overlevere to krigsskip til Russland. Men dette plutselige anfallet av moralsk ryggrad skulle vise seg å bare være opptakten til enda mer kynisme.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal