Oljeindustriens grå plastrevolusjon

Oljeselskapene har hovedansvaret for klimaendringene, men er ikke særlig interessert i å endre atferd. Det viser Aramcos satsning på ekstremt forurensende petrokjemisk industri og plastproduksjon.

Oljeraffineriet til Saudi Aramco i den saudiske byen Yanbu ved Rødehavet, 6. januar, 2004. Sammen med kinesiske Sinopec har selskapet som mål om årlig å produsere ni millioner tonn petrokjemiske produkter her innen 2025. Foto: Jason Plews, AFP / NTB.

Plastposene som flyter i vannet som en stim av maneter, fiskene med tarmene fulle av isoporkuler, en skilpadde med et sugerør langt oppi neseboret. Bildene er velkjente og viser med all tydelighet hvor skadelig plastforurensningen er for miljøet. Hvert tredje sekund havner ett tonn plast i havet. Det produseres 200 ganger mer plast i dag enn i 1950, og tre fjerdedeler ender opp som søppel. De vestlige landene sender mye av sine enorme mengder med plastsøppel til Sørøst-Asia, hvor det vrimler av søppelfyllinger i områdene der de fattigste bor.

Plast bidrar også til global oppvarming. I 2019 tilførte produksjon og forbrenning av plast 850 millioner tonn drivhusgasser til atmosfæren, ifølge den amerikanske miljøorganisasjonen Center for International Environmental Law (Ciel).Det var nesten like mye som Tysklands samlede utslipp samme år. «Innen 2030 kan disse utslippene nå 1,34 gigatonn i året, det vil si like mye som 296 kullkraftverk», advarte organisasjonen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0