Garantert gjenvalg for Macron

Emmanuel Macrons utfordrere til høyre og til venstre er så splittet at alt tyder på at han vil bli gjenvalgt i presidentvalget. Krigen i Ukraina har også fjernet fokuset fra de heller begredelige resultatene av hans presidentgjerning.

april 2022
Møte mellom Putin og Macron i Paris 29. mai 2017.

På tross av de mange omveltningene de siste fem årene og få reelle politiske suksesser å skryte av, vil Emmanuel Macron etter all sannsynlighet bli gjenvalgt som Frankrikes president. For selv om ytre høyre har økt oppslutningen sin, er denne høyresiden splittet mellom to kandidater som neppe vil få flere stemmer enn den sittende presidenten. Macron vil sannsynligvis også få stemmene til store deler av de konservative middelklassevelgerne, og mange frontfigurer på høyresiden har stilt seg bak ham.

Den franske venstresiden er på den andre siden blitt for svak til å utfordre Macron, spesielt siden de partiene som på godt og vondt har utgjort venstresiden de siste fem årene, har blitt stadig mer uenige i sentrale spørsmål som pensjonsalder, økonomisk planlegging, atomkraftens framtid, reform av landets politiske institusjoner, europeisk føderalisme, alliansen med USA og krigen i Ukraina. Splittelsene er så uforsonlige at det vil hjelpe lite om Jean-Luc Mélenchon fra La France Insoumise («Det ukuelige Frankrike», LFI) skulle kare seg videre fra første runde i presidentvalget 10. april – noe de andre venstrekandidatene bare kan drømme om. Krigen i Ukraina har også styrket Macron ved å rette oppmerksomheten mot hans diplomatiske innsats snarere enn de heller begredelige resultatene av hans fem år ved makten. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal