Sinn Féins omveltning av irsk politikk

For femten år siden virket det som Sinn Féin hadde havnet i et politisk blindspor. Nå er partiet blitt størst både i nord og sør. Med det britiske brexit-rotet kan et forent Irland snart havne innenfor rekkevidde.

juni 2022
En britisk demonstrant utenfor EU-kommisjonens hovedkvarter i Brussel under et møte mellom Sinn Féin-lederne og EUs sjefsforhandler i brexit-spørsmålet, Michel Barnier, 9. januar 2019. Foto: Francois Lenoir, Reuters / NTB.

Valget til Den nordirske forsamling 5. mai kronet to bemerkelsesverdige år i Sinn Féins historie. Partiet var allerede blitt det største i Republikken Irland etter parlamentsvalget i februar 2020, der partiet klatret forbi Fine Gael og Fianna Fáil, de to sentrum-høyrepartiene som har vekslet på å sitte med makten i den sørirske republikken siden den ble proklamert i 1921. Uavhengighetspartiet har nå også blitt det ledende partiet i Nord-Irland, etter at det vant over Democratic Unionist Party (DUP).

For første gang siden Nord-Irland ble etablert for over hundre år siden, har et nasjonalistparti utkonkurrert et unionistparti. Under ledelsen til to kvinner som sluttet seg til partiet under fredsprosessen på 1990-tallet, Mary Lou McDonald (i Republikken Irland) og Michelle O’Neill (i Nord-Irland), har Sinn Féin endret ansiktet til irsk politikk på en måte som virket utenkelig høsten 2019.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal