Et levet liv sammen

Vortex er en hyldest til kærligheden. Den forfalder aldrig til det patetiske, men besidder derimod samme kraft og visdom, som et livslangt ægteskab.

august 2022
Ægteparet i Gaspar Noés sidste film lever måske mere simultant end decideret sammen. Foto: Another World Entertainment.

De ligger ved siden af hinanden i dobbeltsengen. Filmet oppefra. Hun i højre side, han i venstre. Hun slår langsomt øjnene op og kommer gradvist til sig selv. Forlader søvnen, men forlader ikke sengen endnu. Hun bliver liggende og kigger op i loftet, mens radioen kører. Han sover videre. Kameraet bevæger sig ultralangsommeligt en smule tættere på. Man aner en mørk sprække mellem de to sovende. Dobbeltsengen er måske snarere to enkeltsenge, i al fald er der en lille afstand mellem sengene, og snart bliver den sorte sprække en skillelinje. Billedet deler sig i to. En højre og en venstre side. Mandens og kvindens side. Sådan fortsætter billedet med at være delt de næste to og en halv time.

Fuldendt formeksperiment

Gaspar Noé har med Vortex sat noget af et formeksperiment i søen. Hele filmen er altså en lang splitscreen, hvor to film kører simultant ved siden af hinanden. Indimellem mødes de to billeder. Det sker, når mand og kvinde er tæt på hinanden, men de to forskellige vinkler beholdes. Måske for at understrege at godt nok lever de sammen, men de er fortsat to individer. Sådan er mennesket. Altid alene. Også når vi lever sammen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal