Misnøye med britisk militærnærvær i Kenya

To ganger hvert år siden Kenya ble uavhengig, har den britiske hæren hatt militærøvelser i den tidligere kolonien. Nå krever innbyggerne rettferdighet etter mange år med vold og miljøødeleggelser.

Britiske soldater i Nanyuki i Kenya, oktober 2015. Foto: Rich Carey, Shutterstock.

«En historisk avgjørelse», mente den kenyanske avisen The Nation i mars, etter at dommer Antonina Cossy Bor i Environmental and Land Court i Nanyuki åpnet for en «flom av søksmål» med sin beslutning om at kenyanske domstoler kan behandle saker som involverer britiske soldater. Beslutningen kom etter at tusen småbønder i Lolldaiga gikk til søksmål mot British Army Training Unit Kenya (Batuk), som de mener har ødelagt jordene deres med militærøvelsene sine.

Batuk har vært i Kenya siden 1964 og gir hvert år opplæring til opptil fire tusen britiske infanterister. Hæravdelingen hadde lenge diplomatisk immunitet, men mistet den i 2016 med fornyelsen av den femårige forsvarsavtalen mellom Kenya og Storbritannia. Dommer Bor er den første som har tatt til etterretning at de britiske soldatene ikke lenger har immunitet i Kenya. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal