Studentikos voldsfantasi

Ali Abbasi har med Holy Spider forsøgt at lave en skarp kritik af Iran og dets styre. Desværre lykkes filmen ikke med denne mission.

november 2022
Foto: Nadim Carlsen / Mer Filmdistribusjon.

Nogle gange kan man ikke undgå at have høje forventninger til en film. Det skete for mig, før jeg skulle se Holy Spider. Dels på grund af overskrifterne i flere interview med instruktøren, Ali Abbasi, som var fulde af rosende ord og ærbødige vendinger. Dels er filmen blevet indstillet som Danmarks bud på en Oscar-værdig film. Og så var Holy Spider jo også med i hovedkonkurrencen på filmfestivalen i Cannes tidligere i år. Så mange understregninger af, at her er en film i absolut topklasse kan vel næppe være fejlagtige?

En morder af Allahs nåde?

Ved filmens begyndelse er vi vidne til en række bestialske kvindemord. Alle ofre er prostituerede, som udøver deres forretning i Mashhad, som især er en hellig by for shiamuslimer. Gerningsmanden lærer vi hurtigt at kende. Han er familiefar, konservativ, religiøs og øjensynligt af den holdning, at han blot udøver sin borgerlige pligt ved at rydde op i samfundets udskud. Politiet står umiddelbart på bar bund, men måske skyldes det primært, at de ikke gør alverden i opklaringsarbejdet. Ja, måske er de ligefrem enige i at morderen gør samfundet en tjeneste. Og så er det at vores helt – journalisten Rahimi – må træde i karakter. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal