Rik mann med dårlige råd

James Ivorys dekorative produksjonsdesign kan være avskrekkende for publikum som frykter ufarliggjøring av de grelle klasseforskjeller som skildres. E.M. Forsters sosiale engasjement er likevel ikke til å ta feil av i den elegante trettiåringen Howards End.

desember 2022
Dysse ned eller bruse med fjær? To blad Schlegel med ulikt temperament: Margaret (Emma Thompson) til venstre og Helen (Helena Bonham Carter).

Den idealistiske Helen Schlegel (Helena Bonham Carter) kommer med et hjertesukk under en idyllisk tur i robåt: «Når mennesker svikter oss, har vi alltids bøker og mening.» «Det er sånt som rike mennesker sier etter middag», repliserer arme Leonard Bast (Samuel West). Han har vært så uheldig å si opp sin stilling i et selskap som angivelig skulle bukke under -– etter et tips fra den velstående Henry Wilcox (Anthony Hopkins). Tipset slo feil, Bast har blitt utsatt for nedbemanning i sin nye jobb, og er nå arbeidsledig.

Klassebevissthet og sosialt engasjement er utvilsomt av det gode, men det må innrømmes at gjensynet med denne velholdte trettiåringen var av det mer nostalgiske slaget. Trolig var det flere i min generasjon som hadde en liten Emma Thompson-raptus etter Good Luck to You, Leo Grande tidligere i år. Kanskje på tide med et gjensyn med dama in her prime, og var nå disse filmene all verden, egentlig? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal