Forsiktig nøytralitet i Nord-Afrika

Av ulike grunner ønsker ikke Algerie og Marokko å ødelegge forholdet til Russland. Mens Algerie lenge har hatt nære bånd til Kreml, ønsker Marokko ikke russisk innblanding i Vest-Sahara.

februar 2023
Illustrasjon: Novikov Aleksey, Shutterstock.

Den 7. november leverte Algerie en offisiell søknad om å bli med i BRICS-gruppen, som består av Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika og samlet står for 40 prosent av verdens BNP. Allerede i juli nevnte president Abdelmadjid Tebboune ideen, som han mener «vil beskytte Algerie, en pioner innen prinsippet om alliansefrihet, fra friksjoner mellom de to motpolene». Russland og Kina har allerede gitt sin støtte til søknaden.

Utover de økonomiske motivene for å søke medlemskap – algeriske økonomer er uenige om det har noe for seg – er timingen ikke uvesentlig. Søknaden er åpenbart del av en diplomatisk strategi for å utnytte den internasjonale krisen etter Russlands invasjon av Ukraina. Offisielt er Algerie nøytralt, i tråd med prinsippet om å ikke blande seg inn i andre lands interne anliggender. I virkeligheten er denne posisjonen mer tvetydig og har som mål å nærme seg Russland enda mer. Siden mars har Algerie avstått fra å stemme over flere FN-resolusjoner mot Russland. Algerie har også stemt mot noen resolusjoner, blant annet resolusjonen 8. april om å utestenge Russland fra FNs menneskerettsråd. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal