Og Gud skabte det vanskabte

Hlynur Pálmason har med Vanskabte Land søsat et sælsomt dragende menneskeportræt. Filmens plot vakler, men formsproget holder værket oven vande.

februar 2023
Bilde av present Lucas i filmen Vanskapte Land.
Præsten Lucas med sit kamera i Vanskabte Land. Foto: Ymer Media / Maria Von Hausswolf.

Der findes film, som fra første scene slår en tone an, der efterfølgende hviler over hele værket. Hvor man på mange måder ved, hvor det hele bærer hen. Hvor man ikke desto mindre bliver siddende, fordi man bare må se, hvordan det her folder sig ud. En sådan film er den betagende Vanskabte Land.

I slutningen af 1800-tallet blev der skabt syv fotografier i det sydøstlige Island. Fotografierne var et indblik i det liv, som blev levet på øen i den tid. Vanskabte Land er baseret på disse billeder, som dog alle er en fiktion skabt af filmens instruktør, som han har anvendt for at sætte gang i sit sanseapparat i skabelsen af filmen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal