Vigør og virkelighed

Filmene på HUMAN-festivalen i Oslo har fællestræk i det relevante og det virkelighedsnære. Men de agerer på forskellig vis i et spektrum fra aktualitet over aktivisme til refleksion.

mars 2023
Fra When Spring Came to Bucha.

Med en verden præget af krig, energikrise, inflation og ikke mindst en stadig voldsommere miljøkrise, har vi mere brug for dokumentarfilmen end nogensinde. Den kan tematisere tidens aktuelle emner. Den kan aktivere os og få os til at handle, eller den kan fungere som en eskapisme, der måske netop muliggør den refleksion, der også er nødvendig i krisernes tid. Alle tre varianter – aktualitet, aktivisme og eskapisme – er til stede på årets udgave af HUMAN, den internationale dokumentarfilmfestival, der foregår i Oslo fra 6. til 12. marts.

I skrivende stund er de tragiske jordskælv i Tyrkiet og Syrien på alles læber og i mediernes overskrifter. Lysglimt i mørket pibler frem, når endnu en overlevende findes i ruinerne. Men snart kommer mørket igen. Snart vil krigen i Ukraine igen være tilbage i mediernes altdominerende fokus og dermed have vores opmærksomhed på ny. Også i dokumentarfilmene på HUMAN fylder krigen i Ukraine forståeligt nok ganske meget. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal