Masaier i naturvernområdet Ngorongor, januar 2023. Foto: Clément Martin.

Masaiene i Tanzania fordrives for jakt og turisme

I 1968 gjorde Beatles narr av «Bungalow Bill», en amerikaner som dro til India for meditasjon og tigerjakt. Dagens variant kommer fra De forente arabiske emirater og jakter storvilt i Øst-Afrika på bekostning av masaiene, som myndighetene tvinger bort.

april 2023

Med gjeterstaven i hånda og kledd i en tradisjonell rød shuka tar «Abel» og familien hans imot meg i sin boma, en masai-landsby med runde hytter og en innhegning omgitt av torner og brennesler for å beskytte buskapen mot løver. Men i dag jakter rovdyrene heller på drøvtyggerne på savannen. Masaiene i Loliondo nordvest i Tanzania er dermed mindre redde for rovdyr enn for myndighetene: «Ikke ta bilde av ansiktene våre eller noe annet som kan identifisere oss», sier Abel.

Han har all grunn til å være forsiktig. Sammen med et tjuetalls andre masaier har han nettopp tilbrakt fem måneder i fengselet i Arusha. «Vi var 70 fanger stuet sammen i en celle laget for 25. De tok folk med innflytelse, tradisjonelle stammeledere, folk som har studert eller er i kontakt med vestlige organisasjoner» som forsvarer urfolks rettigheter, som britiske Survival International og amerikanske Oakland. «De forsøker å hindre oss i å organisere oss mot OBC», mener han.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal