Keiserinnens trange kår

Nøkternt observerende eller slapt konstaterende? Publikum vil trolig deles i synet på denne halvkvedede medlidenhet med den aldrende keiserinne Elisabeths åk.

mai 2023
Bilde av keiserinne Elisabeth fra filmen Corsage.
Høyt under taket, trangt i livet. Vicky Krieps som keiserinne Elisabeth. Foto: Fidalgo.

Alle som forgjeves strever med diverse foryngelseskurer, kunne fint lindre sine bekymringer ved å trekke pusten og bare ta en kikk på gjennomsnittlig levealder noen generasjoner tilbake. I Marie Kreutzers Corsage fyller keiserinne av Østerrike-Ungarn Elisabeth (Vicky Krieps) førti år i 1877. Som vaskeseddelen minner oss om, er hun dermed å betrakte som gammel ut fra den tids livsanskuelse. Ifølge legen hennes har hun med dette runde tall oppnådd sin tids forventede livslengde for kvinner. Dermed er det på tide å ta heroin, mener han, et nytt middel mot ubehag.

Med en posisjon som Elisabeths er man i utgangspunktet tett på epokens store begivenheter, men her bør publikum ikke vente for mye. Tidens politiske spørsmål er mer av et bakteppe, og knapt nok det, for keiserinnens personlige plager. Noen vil sikkert kalle disse anfektelsene for eksistensielle spørsmål, men det blir å dra det langt. Spørsmålet blir i så fall hvilke spørsmål, og i hvilken grad de er verdt å stille. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal