Parasittmakten City of London

Politikerstanden i Storbritannia har alltid vært opptatt av at London skal være et attraktivt finanssenter, men kommunen City of Londons betydning for den britiske økonomien kan raskt bli en forbannelse.

City of London, populært kalt «City», ligger midt i sentrum av London, og er også sentrum for byens næringsliv. Foto: Vuk Valcic, SOPA Images / Shutterstock.

Skylinen til City of London er preget av et knippe skyskrapere med former som har gitt dem kallenavn som «skalpellen» og «rivjernet». London har den største konsentrasjonen av utenlandske banker i verden med 250 slike. Her veksles det dobbelt så mye dollar som på de amerikanske valutamarkedene. Med nesten 860 000 sysselsatte innen finanstjenester – inkludert tilknyttede tjenester som rådgivning, juridisk bistand og regnskap – jobber 18 prosent av de yrkesaktive i London i finanssektoren. En stor del av disse arbeidsplassene befinner seg i et område på én engelsk kvadratmil (1,6 km2) – som har gitt det kallenavnet The Square Mile. I tillegg har finanssektoren fått noen nyere enklaver som Canary Wharf litt lenger øst langs Themsen.

City er ikke bare et travelt næringslivsstrøk i ukedagene, med et hektisk tempo satt av de globale finansmarkedene. The Square Mile er også det historiske sentrumet til det britiske imperiet, som dagens finanssektor stammer fra. På 1600-tallet finansierte bankfolkene i City koloni-ekspedisjoner til Ostindia og Amerika, en virksomhet som var like risikabel som den var lukrativ. Tobakk, kaffe, fargestoff (indigo) og «det hvite gullet», sukker, ga drivstoff til det koloniale maskineriet. Allerede den gang ble aksjene til de første aksjeselskapene solgt og kjøpt på kafeene og i smugene. Et av de fremste av disse selskapene var British East India Company. En annen finansaktivitet var også i ferd med å utvikle seg: forsikring. For å sikre seg mot mulige tap kunne handelsmenn, kapteiner og redere inngå kontrakter med investorer på en kafé som ble kjent som Lloyd’s market, oppkalt etter etablissementets eier Edward Lloyd. I dag er Lloyd’s en av verdens største aktører i forsikringsbransjen.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal