El Salvadors PR-kåte president går for bitcoin og gjengkrig

El Salvadors president Nayib Bukele vil redusere landets kriminalitet med tvilsomme massefengslinger. Han er også ekstremt aktiv på sosiale medier, og en ivrig promotør av kryptovaluta. Politiske visjoner er det verre med.

En soldat står vakt foran et stengt butikklokale 5. desember 2022. President Nayib Bukele har erklært unntakstilstand og vil sette inn rundt 10 000 soldater for å kjempe mot gjengkriminalitet. FOTO: MARVIN RECINOS / AFP / NTB.

En gruppe turister i hawaii-shorts, caps og synlig solkrem i ansiktet går gjennom de sandete gatene i surfebyen El Zonte en time fra hovedstaden San Salvador. De snakker engelsk med amerikansk, australsk og tysk aksent. Med selfie-stang i hånda poserer de med en cocktail foran en oransje solnedgang, før de stirrer på noen nyklekkede skilpadder som stavrer seg mot sine første bølger. Turistene bruker også smarttelefonene når de skal kjøpe kokosnøtter og pupusa (maiskaker fylt med ost og bønner), som de betaler med bitcoin via en QR-kode.

I to år har kryptovalutaen blitt testet ut i El Zonte, som har fått kallenavnet «Bitcoin Beach». 8. juni 2021 bestemte president Nayib Bukele at El Salvador skulle bli det første landet i verden hvor bitcoin er lovlig betalingsmiddel, til tross for at dette aktivumet mangler de fremste egenskapene til en valuta. Da konferansen Adopting Bitcoin ble avholdt i San Salvador fra 15. til 17. november i fjor, dro mange av de utenlandske deltakerne på pilegrimsferd til El Zonte. Noen av dem hadde ikke kjøpt returbillett til hjemlandet. «Jeg vurderer å flytte hit», fortalte Jesse Shrader fra det amerikanske oppstartsselskapet Amboss. «Med kollapsen til FTX [verdens nest største kryptoplattform, som gikk konkurs 11. november] er det mulig at USA vil innføre reguleringer. Her er det mer frihet.»
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal