Moldovas vanskelige valg

Moldovas ledere beskylder Kreml for å forsøke å destabilisere landet. De har derfor trappet opp samarbeidet med NATO-blokken, med fare for økt spenning med utbryterrepublikken Transnistria, der Russland har militærstyrker.

juni 2023
Emmanuel Macron (t.h.) og Volodymyr Zelenskyj 1. juni i år etter et møte under Det europeiske politiske fellesskapet i Bulboaca i Moldova. Regjeringen til Maia Sandu er mer vennlig til EU enn tidligere ledere i landet. FOTO: LUDOVIC MARIN, AFP / NTB.

I studioene til Moldovas fremste offentlige TV-kanal legger redigererne siste hånd på reportasjene mens nyhetssendingen til en konkurrerende kanal ruller på en skjerm i bakgrunnen. Elena Bancila kikker på manuset for det populære nyhetsprogrammet hun leder på statskanalen Moldova 1. «Dagens hovedsak er at Moldova nå kan eksportere fjærkre og egg til Europa», forteller hun.

Nyhetssendingen denne dagen, 9. mars, sier ingenting om erklæringene til myndighetene i den pro-russiske utbryterrepublikken Transnistria i øst, mellom elva Dnestr og den ukrainske grensen. Den dagen hevder de å ha avverget et komplott fra den ukrainske etterretningstjenesten (SBU) om å drepe transnistriske ledere. «Vi dekker ikke det», sier Bancila før sending. «Vi tror det er en falsk nyhet.» Derimot forteller introen til en video som en journalist fra redaksjonen er i ferd med å legge ut på nettet, at landets korrupsjonsetterforskere har beslaglagt rundt 50 000 euro i kontanter fra en «kriminell organisasjon», som skal ha forsøkt å finansiere gateprotester fra et opposisjonsparti. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal