«Uten lik er det ingen kriminalitet»

El Salvadors president Nayib Bukele hevder han har klart det forgjengerne ikke greide: å redusere den skyhøye kriminaliteten. I virkeligheten har presidentens bruk av hæren i kampen mot kriminalitet gitt blandede resultater.

Politi forhører en mann i San Salvador 31. mai. President Bukele har erklært nødtilstand for å bekjempe gjengkriminaliteten. Foto: Camilo Freedman, SOPA Images / Shutterstock.

«Året 2021 er det tryggeste noen gang registrert i El Salvador», utbasunerte president Nayib Bukele 16. desember 2021. Smilende med caps, fintrimmet skjegg og utstrakte armer inntok mannen som på sosiale medier kalte seg «El Salvadors administrerende direktør», en Kristus-aktig positur foran et publikum av unge kvinner og menn som var i ferd med å rekruttere seg til hæren for å bidra til den nasjonale planen mot kriminelle gjenger.

El Salvador hadde faktisk opplevd en historisk nedgang i vold: I 2021 var det «bare» 1140 drap, det vil si 17,6 drap per 100 000 innbyggere, det laveste tallet siden slutten av den væpnede konflikten i 1992. Allerede året før hadde regjeringen skrytt av en nedgang i drap på 45 prosent – de fleste av dem tilskrevet gjengene MS-13 og B-18. Kunngjøringen var kjærkommen i en region kjent for å være blant de voldeligste i verden. Lignende tall var fortsatt utenkelige i 2015, da det var mer enn 108 drap per 100 000 innbyggere. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal