Røverhistorie om piratkopiering i Napoli

På 1980-tallet startet brødrene Frattasio med en beskjeden kopiering av musikk, som etter hvert skulle gjøre dem både rike og berømte, før lovens lange arm innhentet dem.

«Jeg oppfant algoritmene som Spotify bruker nå flere tiår før både Spotify og algoritmer eksisterte», sier musikkpirat og DJ Enrico «Erry» Frattasio. Her portrettert i Mixed by Erry. Foto: Netflix.

«Filmen romantiserer virkeligheten», sier Peppe Frattasio etter premieren på Cinema Modernissimo i Napoli. Mixed by Erry kom på kino i Italia i mars og er nå blitt tilgjengelig på Netflix. Den handler om de tre brødrene Frattasio, som piratkopierte musikk i Napoli på 1980- og 1990-tallet inntil de ble fengslet i 1997. Da hadde de solgt over 180 millioner kassetter og CD-er. Peppe, en solbrun 61-åring med fabrikkslitte jeans og joggesko, er den eldste og mest snakkesalige av de tre brødrene. Angelo ser ut som han har levd et adskillig hardere liv enn storebroren, mens lillebroren, Enrico «Erry», ser nesten lik ut i dag som han gjorde for førti år siden. Brillene kunne vært de samme, det uskyldige blikket er det samme. Men helt uskyldige var brødrene nok ikke.

Spillefilmen er basert på en sann historie. En av manusforfatterne er musikologen Simona Frasca ved Universitetet Fredrico 2 i Napoli, som i flere år har intervjuet brødrene, deres ektefeller og venner fra Forcella, et strøk som på 1980- og 1990-tallet var beryktet for sin sterke lokale klan av Camorra-mafiaen. Kort tid før filmen hadde premiere ga hun ut boka Mixed by Erry, la storia dei fratelli Frattasio. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal