Ukraina splitter republikanerne

Til tross for de mange rettssakene han har hengende over seg, er Donald Trump fortsatt de republikanske velgernes foretrukne kandidat til presidentvalget neste år. Nå raser debatten mellom utfordrerne hans om krigen i Ukraina.

august 2023
Mike Pence, Trumps tidligere visepresident som nå utfordrer ham, på besøk hos Volodymyr Zelenskyj i Kyiv 29. juni. Andre republikanere kritiserer ham nå for hans støtte til Ukraina. Foto: Den ukrainske regjeringens pressetjeneste.

I snart et halvt århundre har geopolitiske saker hatt liten betydning for amerikanske presidentvalg. President George H.W. Bushs raske seier i Golfkrigen (januar–mars 1991) forhindret ikke at han ble slått året etter av Bill Clinton, en relativt ukjent demokratisk guvernør fra Arkansas uten noen internasjonal erfaring.

Nå har krigen i Ukraina blitt et stort stridstema mellom de republikanske kandidatene, til tross for at ingen amerikanske soldater er direkte involvert. På demokratenes side er det derimot nærmest enstemmig oppslutning om å fortsette med president Joe Biden, og om USAs støtte til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal