Alle argentineres gaucho

Martín Fierro fra José Hernández’ dikt med samme navn har i halvannet århundre hatt en sentral plass i argentinernes forestillingsverden. Landsfader Juan Perón viste ofte til ham, mens forfatteren Jorge Luis Borges mislikte diktets rolle i den nasjonale selvforståelsen.

september 2023
En jente rir på hest under Tradisjonsdagen, som har som mål å bevare gauchotradisjonene, i San Antonio de Areco i Argentina, 10. november 2022. Dagen feires til ære for José Hernández, forfatteren av nasjonaldiktet om gauchoen Martín Fierro. Foto: Natacha Pisarenko, AP / NTB.

Tyskland hadde dagen før vunnet VM-finalen i fotball mot Argentina i 2014. Foran folkemengden som tok imot dem i Berlin, gikk de tyske spillerne inn på scenen med bøyd rygg og sang arm i arm: «Sånn går gauchoene, sånn går gauchoene!» Så reiste de seg opp og ropte: «Slik går tyskerne, slik går tyskerne!» Til ellevill jubel.

Sinnet var til å ta og føle på i Buenos Aires. Mange fans demonstrerte i gatene mot at tyskerne våget å gjøre narr av gauchoene. Den peronistiske journalisten Víctor Hugo Morales sørget sammen med mange andre for at Godwins lov raskt ble bekreftet, da han erklærte at de tyske spillerne bare var «skitne nazister». Men hvem er disse gauchoene argentinerne følte de måtte forsvare æren til?
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal