Gravtale for den amerikanske venstresiden

Mens utallige siktelser ikke synes å stanse Donald Trump, tyder alt på at Joe Biden vil bli hans motstander i valget neste år. Hva har skjedd med venstresiden som nesten stakk av med nominasjonen i 2020?

september 2023
«Ønsker Demokratene å være et arbeiderklasseparti som kjemper for endring, eller et parti som er dominert av storkapitalen og beskytter de rike?» spør Bernie Sanders i boka It’s OK to be angry about capitalism. Foto: Samuel Corum, UPI / Shutterstock.

Den 28. februar 2020 hadde sosialisten Bernie Sanders et reelt håp om å bli USAs president. Han var favoritt i Demokratenes nominasjonsvalg. Han hadde betydelige midler og en engasjert grasrot i alle delstatene, mens rivalen, Den tidligere visepresidenten Joe Biden, vekket lite entusiasme blant velgerne og manglet valgkampmidler.

Et døgn senere møtte den progressive radikalismen veggen i South Carolina. Med 19,9 prosent av stemmene havnet Sanders langt bak Bidens 48,4 prosent. Dette avgjørende nederlaget skyldtes i all hovedsak at de svarte i delstaten stemte på rivalen. Kort tid etter trakk alle de andre moderate og konservative kandidatene seg og stilte seg bak Biden. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal