Mellom bondeoppstand og karneval

I sommer brøt det ut store opptøyer i Frankrike etter at en 17-åring ble drept av politiet i Nanterre. Opptøyene har mange likhetstrekk med fortidens bondeopprør.

september 2023
Fyrverkeri eksploderer under sammenstøt mellom demonstranter og politi i Le Port på den franske øya La Réunion i Det indiske hav 30. juni, tre dager etter at en 17 år gammel gutt ble skutt i brystet og drept av politiet i Nanterre utenfor Paris. Foto: Richard Bouhet, AFP / NTB.

For å forstå opptøyene som rystet Frankrike i seks netter etter at 17 år gamle Nahel Merzouk ble drept av politiet i Nanterre utenfor Paris 27. juni, kan det være lærerikt å ta en liten historisk avstikker til det førrevolusjonære Frankrike og to folkelige fenomen som den gang rystet samfunnet: bondeopprør og karneval. Disse viser at sommerens opptøyer var svært så franske. For utover vandalismen inngår de i en lang historie med protester fra underordnede befolkningsgrupper mot myndighetenes overgrep.

Bondeopprør fant sted med jevne mellomrom i Vesten fra 1500- til 1700-tallet. Den kollektive volden fra bøndene ble ikke bare utløst av hungersnød, men framfor alt av maktmisbruket til føydalherrene, kirken og kongemakten, som kom til syne i høye hvetepriser, høyt skattetrykk og tvangsinnrullering i hæren. Opprørene gikk til angrep mot representantene for føydalinstitusjonene, men innebar også ildspåsettelser, plyndring og drap. De fleste franske bondeopptøyene var spontane, uten leder og uten klare krav. De var uttrykk for en eksplosiv avvisning av nød og urettferdige maktforhold, utløst av en plutselig hendelse som gjorde situasjonen enda mer uholdbar.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal