Singapore-modellen slår sprekker

Singapore var lenge et forbilde for velstand og stabilitet, og inspirerte i sin tid Kina. Men økende levekostnader, manglende pressefrihet og brutal utnytting av arbeidsinnvandrere kaster nå et stadig grellere lys over det illiberale demokratiet.

september 2023
Arbeidere rengjør fasaden på konserthuset Esplanade i Singapore, 22. august 2022. Foto: Then Chih Wey, Xinhua / NTB.

NTUC, de røde bokstavene på toppen av en skyskraper i glass og stål som er heller anonym blant Singapore, mange kreative høyhus, viser at den tilhører landets eneste fagforening, National Trades Union Congress. «Vi fikk bygget fra Lee Kuan Yew», sier generalsekretær Patrick Tay stolt. Lew, det moderne Singapores landsfader, «ville at arbeiderne skulle ha et ordentlig sted å være, for på den tiden fantes det så å si ingenting her».

Det var en gave fra regjeringen, som like etter bestemte seg for å lage finans- og turistsenteret Marina Bay rundt bygget. Nå er området fullt av offentlige og private virksomheter, utenlandske selskaper og luksushoteller, som det berømte Marina Bay Sands, bygget i 2010: tre hotellbygg på 55 etasjer som er forbundet med et svømmebasseng 200 meter over bakken, et luksuriøst kjøpesenter i første etasje og et stort kasino for kontorarbeidere som trenger litt atspredelse, eller fastlandskinesere som er gått lei av Macao. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal