Turbulent karma

Svik, mord og hevn er sentrale bestanddeler i en arkaisk japansk fortellertradisjon kalt «jitsuroku». Motivkretsen lever i beste velgående i mangaserier og utallige filmer med hevn som drivkraft. En eksemplarisk tradisjonsbærer er Toshiya Fujitas Lady Snowblood fra 1973.

september 2023
Bisk dame på fersk snø: Yuki (Meiko Kaji) i sin døde mors ærend.

De er ikke alltid så snille mot hverandre, der borte i Orienten, ikke etter det voldsomme omfanget av sverd- og hevnfilmer derfra å dømme. Japanske Toshiya Fujitas femtiårige hevnerske, Lady Snowblood, er i så måte eksemplarisk og, som vi skal se, praktisk talt forbilledlig. Filmen er basert på en mangaserie, i sin tur inspirert av kjente, veletablerte motiv fra japanske tradisjonelle fortellinger med rot i føydalsamfunnets variable likeverd for loven, en samfunnstilstand hvor blodhevn kunne praktiseres som en form for provisorisk rettspleie.

Subsjangeren kjent som rape revenge arter seg nærmest som en underdrivelse av Lady Snowbloods mange ærend. Første halvtimen er det nærmest ingen ende på de ugjerninger som skal motivere den fagre, forpinte hovedrollen Yuki, spilt av den prominente aktrisen Meiko Kaji.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal