Militsenes økende makt i Irak

Hashd al-Shaabi ble opprinnelig opprettet for å kjempe mot Den islamske stat (IS), men har nå fått en dominerende innflytelse over politikken i Irak.

oktober 2023
To medlemmer av Hashd under markeringen av den religiøse høytiden arbain i Najaf 10. september 2022. Militsene i Hashd får stadig større innflytelse i Iraks politikk og samfunnsliv. Foto: Morteza Nikoubazl, Nurphoto / Shutterstock.

Den 10. juni 2014 så et sjokkert Irak at Den islamske staten erobret storbyen Mosul nord i landet. Verken hæren, antiterrorstyrkene, politiet eller de andre nasjonale sikkerhetsstyrkene i byen klarte å stanse de noen hundre krigerne fra den sunnimuslimske terrororganisasjonen. I stedet flyktet de fra byen og etterlot seg tonnevis med krigsutstyr til jihadistene. Det nasjonale dramaet vekket en følelse av panikk og ydmykelse i befolkningen.

Tre dager etter Mosuls fall utstedte sjia-autoriteten Ali al-Sistani en fatwa hvor han oppfordret folket til å mobilisere militært mot IS-offensiven. Flere tusen unge menn fulgte oppfordringen og sluttet seg til eksisterende militser eller de mange som ble dannet etter fatwaen. For disse frivillige var det uaktuelt å verve seg til den nasjonale hæren, som hadde mistet all troverdighet. Regjeringen opprettet derfor, for å bevare en viss kontroll, en paraplyorganisasjon kalt Hashd al-Shaabi («Folkets mobiliseringsstyrker») som skulle organisere og lede disse brokete militsgruppene. Slik oppsto «Hashd», som noen irakiske politikere raskt kalte «den nye republikanergarden» – med henvisning til elitestyrken under diktaturet til Saddam Hussein. Militskoalisjonen bidro til å nedkjempe IS, og har nå fått en avgjørende innflytelse over politikken i Irak. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal