Militæret strammer grepet om Pakistan

Etter store demonstrasjoner i mai mot den politiske nøytraliseringen av Imran Khan, har det pakistanske militæret utvidet sin makt. Mens sinnet i befolkningen vokser, velger mange også å forlate landet.

november 2023
Bilde av politimann utenfor fengselet hvor tidligere statsminister Imran Khan sitter fengslet.
23. oktober fikk Pakistans tidligere statsminister Imran Khan enda en siktelse mot seg, for å ha lekket hemmelige dokumenter. Her fra fengselet Adiala, hvor han sitter i påvente av rettssak. Khan risikerer nå en straff på inntil 14 år i fengsel. Foto: Aamir Qureshi, AFP / NTB.

I skumringen samler små grupper med demonstranter seg på Shahrah-e-Faisal, hovedgata i Karachi, Pakistans økonomiske hovedstad. Noen har med seg bambusstokker og ser ut til å ville slåss med politiet. Andre har møtt opp med hele familien. Det er også mange kvinner i den sinte folkemengden.

På morgenen 9. mai 2023 var tidligere statsminister Imran Khan blitt arrestert i Islamabad i forbindelse med en korrupsjonsetterforskning. Arrestasjonen fikk tilhengerne hans til å gå ut i gatene, og det brøt umiddelbart ut vold i landets største byer. I Karachi sier demonstrantene jeg møter, at de er oppbrakte over komplottet mot Khan, som ifølge dem er den eneste personen som kan få landet på rett kjøl og bli kvitt korrupsjonen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal