Er sannheten der ute?

Etter en liten dupp i interessen er UFO-konspirasjonsteoriene tilbake for fullt, med nye aktører som leter etter gull i denne gamle gruven.

desember 2023
En av de to skapningene som ufolog Jaime Maussan hevdet var utenomjordiske på en offentlig høring i den meksikanske kongressen 12. september. Foto: Octavio Hoyos / Shutterstock.

På sin første pressekonferanse om uidentifiserte flyvende objekter i mai fortalte NASA at de ikke hadde klart å finne noen forklaring på to til fem prosent av de flere hundre rapporterte observasjonene som romfartsorganisasjonen har undersøkt (AFP, 31. mai 2023). Disse uforklarlige fenomenene vekker økende bekymring i USA, der militæret mistenker Russland og Kina for å utvikle nye spiondroner. Bekymringen er så stor at forsvarsdepartementet i juli 2022 opprettet All-domain Anomaly Resolution Office (AARO), som skal undersøke det Pentagon på samme tid omdøpte til «uidentified anomalous phenomena» (UAP), for også å inkludere uidentifiserte objekter i vann og andre omgivelser.

Denne nye strategiske interessen har også blåst liv i konspirasjonstenkningen som har preget den amerikanske ufologi-kulturen. Mot slutten av 1970-tallet ga den kalde krigens hemmelighold næring til ryktene om at myndighetene hadde funnet et styrtet romskip i New Mexico i 1947, men holdt det skjult for offentligheten. Siden den gang har den såkalte Roswell-saken, som ble en del av populærkulturen med TV-serier som The X-Files, fungert som grunnfortellingen for alle «troende» som er overbevist om at «sannheten er der ute». Interessen dabbet litt av i det første tiåret etter årtusenskiftet, men i 2016 lovet Hillary Clinton at hvis hun ble valgt, så ville hun frigjøre alle dokumentene om Area 51, det lukkede militærområdet som har en sentral rolle i denne grunnfortellingen. Et løfte som nok handler mer om å sanke stemmer enn om personlig overbevisning. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal