Grenser for klimatilpasning

Hovedmålet for FNs klimatoppmøte som nå pågår i Dubai, er å sikre bedre finansiering for tilpasningen til klimaendringene. Men uten en endring av dagens kurs er klimatilpasning nytteløst.

Statsledere fra De forente arabiske emirater, Italia, Bahrain, Brasil, Marokko, Libya og Indonesia poserer sammen med FNs generalsekretær António Guterres, EU-rådets president Charles Michel og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen under FNs klimatoppmøte (COP28) i Dubai, 1. desember. Foto: Amr Alfiky, Reuters / NTB.

I fjor var gjennomsnittstemperaturen i verden 1,15 grader høyere enn i førindustriell tid. Ettersom temperaturen stiger mer over land vil det bli stadig vanskeligere for de europeiske landene å holde temperaturen under 2,5 eller 3 grader over førindustriell tid. Bør vi allerede nå forberede oss på en global temperaturstigning på tre grader, noe som vil bety opp mot fire grader over land?

Klimaprognosene og all vitenskapelig kunnskap vi har tilgjengelig, viser at et slikt scenario ikke er levelig for de avanserte livsformene på jorda. Allerede nå fører ekstremvær som tørke og hetebølger til ukontrollerbare branner og betydelige tap av avlinger. Siden det tar tid før virkningene av klimaendringene slår ut for fullt, vil disse ekstreme værhendelsene inntreffe stadig oftere og bli stadig mer ekstreme. Uten en drastisk nedgang i klimagassutslippene, advarer klimaforskere, kan den globale oppvarmingen føre til at visse terskler blir overskredet og «utløse vippeelementer som kan øke temperaturen ytterligere og aktivere andre vippeelementer i en domino-effekt som kan føre til enda høyrere temperaturer». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal