Pessoas stumfilm

Hele sit liv opfandt den portugisiske forfatter Fernando Pessoa mennesker med stemmer, følelser og tanker der manglede i hans eget og vores liv. Hos Pessoa falder liv og skrift gådefuldt sammen i mængden af nødvendige omveje.

desember 2023

Jeg har flere sjæle end én.
Der er flere jeg’er end mig selv.
Jeg eksisterer alligevel
Uberørt af dem alle.
Jeg får dem til at forstumme: jeg taler.
Ricardo Reis (Fernando Pessoa)

Om aftenen den 29. oktober 1929 mødes Fernando Pessoa (1887–1935) og græske Konstantinos Kavafis (1863–1933), to af de største digtere fra sidste århundrede, tilfældigt på et transatlantisk dampskib der netop er ankommet til Lissabon, med kurs mod London og endelig destination i Amerika. Tidligere samme dag havde en ung græker øverst på dækket mødt Pessoa, der havde præsenteret sig selv som Álvaro de Campos, en skibsarkitekt uddannet i Glasgow og som indimellem skrev digte. Da den unge mand senere samme aften kalder på ham med navnet Álvaro, svarer Pessoa tilbage at han ikke hedder Álvaro. Han sætter sig ned: «Mit navn er Pessoa, Fernando Pessoa. Jeg er digter.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal