Høyredreining i New Zealand

I desember demonstrerte flere tusen newzealendere for å forsvare maorienes rettigheter mot angrepene fra den mest høyrevridde regjeringen i landets historie. For knappe fire år siden gjorde venstresiden et brakvalg med et usedvanlig progressivt program. Hva skjedde?

januar 2024
Daværende statsminister og partileder Chris Hipkins taler på lanseringen av Labours valgkamp i Auckland, New Zealand, 2. september 2023. Foto: David Rowland, Reuters / NTB.

I oktober 2017 kom New Zealand Labour Party (NZLP) tilbake til makten etter ni år i opposisjon. Noen uker før valget var sentrum-venstrepartiet fortsatt svært upopulært. Et fjerde valgnederlag på rad virket uunngåelig. I et siste forsøk på å redde stumpene, kastet partileder Andrew Little inn håndkleet og overlot ledervervet til 37 år gamle Jacinda Ardern. Det ga umiddelbar effekt. Over hele landet strømmet euforiske folkemengder til Arderns valgkampmøter, og hun passerte raskt rivalen fra regjeringspartiet New Zealand National Party (NZNP, sentrum-høyre) på meningsmålingene.

Ardern var karismatisk og dreven på sosiale medier, og hennes løfte om forandring sto i skarp kontrast til ortodoksien landet så langt hadde omfavnet med hud og hår: «Nyliberalismen har feilet», erklærte hun under valgkampen og sa at hun ville bekjempe barnefattigdommen og løse boligkrisen. Med valgseieren ble hun landets yngste leder på 150 år – og verdens yngste regjeringssjef – med støtte fra det sosialkonservative, men anti-liberale New Zealand First Party (NZFP) og venstrepartiet Green Party of Aotearoa New Zealand. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal