Nytt håp om abortliberalisering i Polen

Donald Tusk er tilbake som Polens statsminister. Han har lovet å gjøre selvbestemt abort lovlig igjen, etter stor mobilisering fra landets kvinnebevegelse. Løftet vil garantert bli et stridstema i den nye regjeringen.

januar 2024
Siden abortloven ble strammet inn i 2015, har store feministiske demonstrasjoner rystet Polen. Her fra en demonstrasjon i Katowice 24. oktober 2020 mot forfatningsdomstolens innskrenkning av abortretten to dager tidligere. Foto: Tomasz Kudala, Shutterstock.

«Det vesentlige ved vårt program er å gi polske kvinner verdigheten tilbake og gi dem trygghet», erklærte Donald Tusk på et valgkampmøte i Gliwice i september i fjor. Tusk, som har vært statsminister siden 11. desember, lovet å gjeninnføre retten til selvbestemt abort fram til tolvte svangerskapsuke, som landets konservative krefter har klart å gjøre fullstendig forbudt. Han lovet også å fjerne muligheten leger i det offentlige har til å reservere seg mot å utføre svangerskapsavbrudd.

Dette løftet står i skarp kontrast til uttalelsene han kom med i sin første periode som statsminister fra 2007 til 2014. På Kvinnekongressen i Warszawa i 2013 kalte han seg selv en «motstander av liberaliseringen av ‘kompromisset’». «Kompromisset» det her er snakk om, er en av de mest restriktive abortlovene i Europa, som ble vedtatt i 1993 for å tilfredsstille den mektige katolske kirken. Abortloven ble strammet ytterligere inn etter at det ultrakonservative Partiet for lov og rettferdighet (PiS) kom til makten i 2015. Siden den gang har store feministiske demonstrasjoner rystet Polen. Har de nå klart via urnene det de ikke klarte med demonstrasjonene?
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal