Mileis sjokkterapi

Argentinas nye president Javier Milei har erklært økonomisk og sosial unntakstilstand mens han forsøker å tvinge gjennom en lovpakke som ikke bare vil avregulere økonomien, men også gi regjeringen utvidet makt.

februar 2024
Tilhengere av presidentkandidaten Sergio Massa foran et bilde av Javier Milei i Ezeiza i provinsen Buenos Aires 15. november 2023. I valgkampen lovet Milei å kutte drastisk i statsapparatet. Nå har han fulgt opp løftet med en massiv lovpakke. Foto: Luis Robayo, AFP / NTB.

Masken falt raskt. På innsettelsesdagen 10. desember la Argentinas nye president Javier Milei ut det første offisielle bildet av sin slanke regjering på sosiale medier. Antallet departementer var nå halvert til ni: menneskelig kapital, infrastruktur, økonomi, justis, sikkerhet, forsvar, helse, utenriks og innenriks.

På bildet figurerer to skikkelser argentinerne kjenner godt: den nye økonomiministeren Luis Caputo, tidligere statssekretær og finansminister i Mauricio Macris regjering (2015–2019), og Patricia Bullrich, som vender tilbake til posten som sikkerhetsminister som hun hadde under Macri. Den ellers så gravalvorlige Bullrich smiler bredt på bildet. Hun røk ut i første runde av presidentvalget, hvor hun stilte for den konservative koalisjonen Juntos por el Cambio («Sammen for endring»), men klarte å sikre seg en plass i regjeringen etter å ha alliert seg med sin tidligere rival. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal