Stjålne stemmer i Thailand

Den thailandske grunnloven ble utformet for å holde den sittende regjeringen ved makten. Nå har den gitt det ikke-valgte senatet mye makt, og fått innsatt en statsminister fra et annet parti enn det som vant valget i mai i fjor.

februar 2024
Thailands statsminister Srettha Thavisin holder pressekonferanse etter avstemningen i parlamentet som gjorde den heller ukjente Pheu Thai-politikeren til landets leder, Bangkok 22. august 2023. Foto: Chaiwat Subprasom, Shutterstock.

Den 22. august utnevnte Thailand en ny statsminister, Srettha Thavisin fra partiet Pheu Thai. Samme dag kom partiets grunnlegger Thaksin Shinawatra tilbake til landet etter femten år i eksil. Nesten ingen, heller ikke i militæret eller blant rojalistene, syntes å bry seg særlig om hjemkomsten til den tidligere statsministeren (2001–2006), som ble styrtet i et rojalistisk militærkupp til tross for enorm støtte i folket. Det var nokså underlig med tanke på at det siste statskuppet, mot hans lillesøster Yingluck Shinawatra i mai 2014, hadde som mål å forhindre at han vendte tilbake. Hvorfor en slik helomvending fra hæren og rojalistene? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal