På bunnen av hullet

I fjor ble over 1400 personer kidnappet og 2500 drept i Haitis hovedstad Port-au-Prince, og gjengvolden har i år blitt enda mer ekstrem. De siste tiårene har landet opplevd jordskjelv, orkaner, kolera og en feilslått internasjonal bistand. Landets lange ferd mot undergangen, som forfatteren Serge Quadruppani så allerede under et besøk i 1999, fortsetter. Med utgangspunkt i notatene fra den gang har han skrevet denne novellen.

april 2024
Fra Lwes i Haiti, 20. februar 2020. Foto: Claudia Altamimi, Unsplash.

Smerten var grusom, varmen gjorde ham sløv. Stanken av kloakk, kadavre, råtnende grønnsaker, dunstene som hopet seg opp uten å smelte sammen i denne innestengte atmosfæren, fikk ham til å ville kaste opp. Han kunne ikke se noe, bare mørket under seg, der føttene sank ned i klisset, og mørket over seg. Så kom det et kort lysglimt over ham, og en stemme stotret:

– Jeg f… fff… får ikke dekning her!
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal