En nyliberal oase i Guatemala

I lille Guatemala ligger et privat universitet som er blitt hyllet av nyliberalismens nestorer. Tidligere studenter og forelesere er derimot uenige om universitetet er frihetens forpost eller et grunt forsvar for monopoler og oligarker.

juni 2024
Forretningsmannen Manuel Ayau startet universitetet UFM for å utdanne ledere og skape velstand med nyliberale oppskrifter i et lutfattig land. Det siste har universitetet ikke lykkes med, så langt. Illustrasjonsfoto: Irina Brestr , Alamy.

For å komme til det private Universidad Francisco Marroquín (UFM) – oppkalt etter en guatemalansk biskop på 1500-tallet – må du gå gjennom «Stelenes passasje», en allé med enorme blomsterbed og kopier av maya-gravmonumenter. På parkeringsplassen nedenfor hviler noen staselige biler. Etter å ha passert studentboligene dukker det opp et banner: «Velkommen til Frihetens hus!»

På avstand fra bydelen Zona Viva (også kalt «sone 10»), det feststemte og hippe sentrum av Guatemala by, hersker det en ro som du ikke finner mange andre steder i hovedstaden. De stilrene byggene i rød teglstein – et uvanlig materiale i en hovedstad full av betong – går i ett med den frodige vegetasjonen i hagene. Universitetet er et fristed for rundt tre tusen studenter på femten ulike studieretninger, fra økonomi, jus og internasjonal politikk til film og visuell kunst, psykologi, pedagogikk og ernæring. Det offentlige Universidad San Carlos har til sammenligning 41 fakulteter og 230 000 studenter fordelt på en rekke studiesteder i hele landet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal