Italiensk kulturkrig

Giorgia Meloni og hennes partifeller har erklært krig mot venstresidens angivelige kulturelle hegemoni. De bytter ikke bare ut ledere og kutter i magre kulturbudsjetter, men vil også skape en «ny fortelling».

juli 2024
Kulturminister Gennaro Sangiuliano (i midten) under gjenåpningen av «Vettiis hus» i Pompeii etter restaurering, 10. januar 2023. Foto: Marco Cantile / Alamy.

Den italienske kulturministeren Gennaro Sangiuliano har lenge jobbet tett med statsminister Giorgia Meloni. Han har tidligere vært aktiv i flere nyfascistiske organisasjoner, blant annet Den italienske sosiale bevegelsen (MSI). Som journalist og medieleder har han alltid fulgt en konservativ redaksjonell linje. Nå vil han som kulturminister utvikle en høyreradikal kultur.

17. mars var han i hjembyen Napoli, som denne dagen markerte samlingen av Italia. Men Sangiuliano var der for å feire åpningen av en retrospektiv utstilling om J.R.R. Tolkien på Palazzo Reale, som regjeringen har sendt på turné i landet. I november åpnet Meloni, som er en stor beundrer av den britiske fantasy-forfatteren, utstillingen i Roma. Utstillingen i seg selv er ikke mye å skrive hjem om. Den kan oppsummeres med de ledsagende tekstene som lovpriser «skjønnheten i Ringenes herre, rotfestet i den kristne tro». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal