Parallelle verdener i småby-Frankrike

Under opptøyene i Frankrike i fjor sommer ble handlegata i Montargis rasert. Bak det sjarmerende sentrumet i den lille turistbyen avsløres splittelsene i det franske samfunnet.

Innbyggerne i Montargis våknet til en rasert by etter opptøyene 29. juni i år. Her restene etter apoteket i sentrum av den lille byen. Foto: Mathieu Rabechault, AFP /NTB.

Før motorveiene kom, var Montargis, 110 kilometer sør for Paris, et fast stopp på ferieturen til mange parisere. På Place Victor-Hugo ligger det en liten gondol midt i rundkjøringen, som en påminnelse om at den lille byen med sine kanaler og 132 broer blir kalt et mini-Venezia.

Kina har nå tilbudt byen en 133. bro, for å markere den asiatiske kjempens forbindelse til byen. På begynnelsen av 1900-tallet kom flere hundre kinesere hit for å arbeide og studere. Blant dem var senere sentrale maoister som Deng Xiaoping – som plassen foran togstasjonen er oppkalt etter – og Cai Hesen, en av den kinesiske revolusjonens fremste ideologer. «Det kinesiske kommunistpartiets doktrine skal ha blitt skrevet i Montargis», sier ordfører Benoît Digeon fra høyrepartiet Les Républicains. Kommunen har etablert et lite historiemuseum for vennskapet mellom de to landene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal