Krigssatiren lever

Se Bush og Blair i kærlighedsduet, spil Smack the French og Beat up Saddam og læs artiklen om den døde iraker, der ville have elsket demokratiet. Det er på internettet.

Går du og savner den sylespidse satire, der virkelig vender op og ned på krigen i Irak? Måske leder du de forkerte steder, for når det kommer til aktuel politisk satire, er radio, tv og dagbladene overhalet af internettet, som virkelig har pustet nyt liv i genren. På tusindvis af hjemmesider og gennem talrige runde-mails lever satiren her i bedste velgående. Det er på nettet, det sker.

En lang række internetsider dyrker den klassiske, skrevne satire. Ironiske historier som «USA laver sit eget FN», og personhistorien om en død iraker, der ville have elsket demokratiet, florerer for tiden i ganske mange mailbokse. Den sidstnævnte historie har følgende indledning: «Irakeren Taha Sabri, som blev dræbt mandag under et amerikansk luftangreb i Bagdad, ville have elsket den eventuelle frigørelse af Irak og etableringen af demokrati, hvis han havde haft mulighed for at opleve det, siger hans sørgende enke.»Men det skrevne ord er kun en lille del af internettets satiriske udvalg. Navnlig animationer og computerspil er blandt de helt store hit.

Et eksempel er sangen Time to bomb Saddam. Den er nærmest rystende simpel: Man ser et billede af Det Hvide Hus:

Bush: «Colin, do you know what time it is?»

Powell: «No Mr. President, what time is it?»

Og her bryder en animeret Bush så ud i en glad sang, som stort set kun indeholder ordene «It‘s time to bomb Saddam.» Kort efter står både han og Colin Powell og danser, mens de gentager sætningen «It‘s time to bomb Saddam» og vifter vildt med armene.

Internettet er også stedet, hvor man kan spille Smack the french og Beat up Saddam. Spillene, der må siges at være i nær familie med hinanden, går kort og godt ud på at give andre tæsk.

En lidt mere sofistikeret animation er en ordmaskine, som ved tryk på en knap oversætter forbudte ord. Her ses det eksempelvis, at en «french toast» rettelig hedder en «freedom toast», at «Turkey» hedder «independence bird», mens «sauerkraut» er oversat til «liberty leaves». Ordene «diplomacy», «statesmanship» og «peace» er alle oversat til «war», mens «world» er blevet til «USA».

Internettet byder også på et enormt udbud af manipulerede billeder. Her er alternative filmplakater en yndet genre – ofte med Bush, Blair, Powell og Saddam som hovedrolleindehavere i aktuelle film. Også billeder, hvor man nærmest skal være ekspert for at vurdere, om de er manipulerede eller ej, finder i disse dage vej til mange mailbokse – hertil hører et billedet af Bush, der benytter en kikkert med klap for enden, og ét, hvor han vender en børnebog på hovedet, til gengangerne.

Endelig er der videoklippene, hvor en af de helt store klassikere er en mesterligt sammenklippet Bush-tale. Her kommer Bush blandt andet til at sige ting som «Det amerikanske flag står for korrupte skandaler, terrorisme, og voldtægt», og «i år vil vi give alle børn i Amerika tre atommissiler» – og det med stående applaus fra kongressen.Og så er der kærlighedsduetten mellem Bush og Blair. Her har man klippet videooptagelser af taler sammen på en sådan måde, at de to statslederes læber bevæger sig fuldstændig i takt til duetten Endless love, som oprindeligt blev indspillet af Lionel Richie og Diana Ross.

At satiren på internettet kan ramme plet, er netop denne musikvideo et eksempel på. En stakkels edb-medarbejder ved udenrigsministeriet er nemlig blevet fyret for at have lavet et skjult link til duetten på ministeriets hjemmeside.Det nærmeste, vi i Danmark kommer på en ekspert i internetsatire, er Bjarne Tveskov, som har administreret flere satiresider, og laver satire-links for Jubii. Han mener, at satiren på internettet er ekstra virksom, fordi mediet er så hurtigt.

«Den 11. september gik der omkring fire timer. Så kunne man spille spil på internettet, hvor det gjaldt om at flyve flyvere ind i World Trade Center. Nogle gange går der kun minutter, så ligger satiren på nettet,» siger Bjarne Tveskov, som mener, at netop 11. september var et vendepunkt for satiren.

«Tiden efter 11. september var første gang, internettet var det ledende medie for satire. Og jeg tror ikke, det vil ændre sig igen – det er også internettet, der er ledende denne gang,» siger Bjarne Tveskov, som dog ikke har fulgt overvældende meget med, fordi han har lavet en satirisk internet-dagbog med titlen Ignore the War.

Når internettet er fremtidens – og nutidens – førende satiremedie, er det også fordi man på internettet kan ting, som ikke er mulige andre steder. Eksempelvis på dagbladene.

«Der kommer flere og flere flashfilm-animationer, som vel bedst kan sammenlignes med en gammeldags collage, der bevæger sig. Og så er der film, som eksempelvis den med Bush og Blair – det er også noget, vi ser mere af – og der kan dagbladene heller ikke være med,» siger Bjarne Tveskov.

Det enorme udbud af satiresider er også med til at sikre en vis kvalitet og alsidighed.

«På et dagblad har man måske to ansatte til at være sjove. Men de skal så være sjove hver dag, og det er svært. På internettet er der flere hundredetusinde, der laver satire, og så er der måske hundrede af dem, der er rigtig sjove.»

Der ingen grænser for, hvad man kan tillade sig på internettet:

«Alt bliver prøvet af – opfindsomheden er enorm – og nogle gange rammer man helt forbi, men andre gange er det lige i skabet. Det er også en forskel. I et dagblad skal det op på et vist anstændigt niveau, men så bliver det netop kun halv-morsomt hver dag og aldrig rigtig skandaløst eller rigtig morsomt.»

At kende skidt fra kanel er et af internettets problemer – dog findes der et fjols-filter.

«Der er masser af fjolser på nettet, for alle kan jo bare lægge deres ting ud. Men jeg oplever aldrig fjolserne, for jeg kommer som regel kun på sider, som jeg har fået anbefalet af nogle, jeg stoler på – jeg anbefaler også sider i min egen internetdagbog. På den måde kommer de gode sider frem, mens de mindre gode blive glemt. Det samme gælder de groveste sider. Det er ingen grænser for, hvor grov, man kan være, og grovheden har helt sikkert fået et hak eller to opad på det seneste. Men jeg ser ikke de sider, hvor det har taget overhånd.»


* The Onion leverer skarpe, men skævt vinklede historier. Irak tema på siden www.theonion.com/onion3911/index.html
* Se duetten Endless love udført af Bush og Blair på www.atmo.se under henvisningen «read my lips»
* www.politicalhumor.about.com er en gigantisk hjemmeside med utallige billeder, vittigheder og meget mere. En stor del er irak-relateret
* På www.politicaltoons.com findes groft satiriske spil og animationer
* Alene at samle Donald Rumsfeld citater kan være satirisk – hør dem på www.bbc.co.0uk/radio4/news/bh/rumsfeld.shtml
*Og se den stærkt manipulerede Bush-tale på http://downloads.warprecords.com/bushwhacked2.mov
* Danskeren Bjarne Tveskov dyrker blandt andet sin Ignore the war-dagbog på www.tveskov.com.
* www.markfiore.com, er hjemsted for en rigtig satiriker, Mark Fiore. Her boltrer han sig især med animationer.
* En flok svenskere har oversat en tyrkisk drikkeleg, hvilket resulterer i, at en grim hat bliver uddelt på siden http://come.to/hatten. Hatten går i denne uge til Bush.
* Vil man gerne se, hvem der trækker Bush rundt ved næsen, kan man klikke sig ind på: www.stopesso.com/funstuff/nose.html
* Endelig kan man besøge siden www.TheRockallTimes.co.uk eller www.spin-on-this.com for klassisk skreven satire i flere kategorier.


* The Onion leverer skarpe, men skævt vinklede historier. Irak tema på siden www.theonion.com/onion3911/index.html
* Se duetten Endless love udført af Bush og Blair på www.atmo.se under henvisningen «read my lips»
* www.politicalhumor.about.com er en gigantisk hjemmeside med utallige billeder, vittigheder og meget mere. En stor del er irak-relateret
* På www.politicaltoons.com findes groft satiriske spil og animationer
* Alene at samle Donald Rumsfeld citater kan være satirisk – hør dem på www.bbc.co.0uk/radio4/news/bh/rumsfeld.shtml
*Og se den stærkt manipulerede Bush-tale på http://downloads.warprecords.com/bushwhacked2.mov
* Danskeren Bjarne Tveskov dyrker blandt andet sin Ignore the war-dagbog på www.tveskov.com.
* www.markfiore.com, er hjemsted for en rigtig satiriker, Mark Fiore. Her boltrer han sig især med animationer.
* En flok svenskere har oversat en tyrkisk drikkeleg, hvilket resulterer i, at en grim hat bliver uddelt på siden http://come.to/hatten. Hatten går i denne uge til Bush.
* Vil man gerne se, hvem der trækker Bush rundt ved næsen, kan man klikke sig ind på: www.stopesso.com/funstuff/nose.html
* Endelig kan man besøge siden www.TheRockallTimes.co.uk eller www.spin-on-this.com for klassisk skreven satire i flere kategorier.

(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal