USA-allianse, terrorangrep og ønsker om reform

Terrorangrepene i Riyadh i mai kan bli en vekker for både de saudiarabiske myndighetene og USA i en tid hvor saudiaraberne blir stadig mer skeptiske til den amerikanske tilstedeværelsen.

Forholdet mellom de to landene var solid og hjertelig. Likevel sendte den saudiarabiske kronprisen en svært oppriktig beskjed til den amerikanske presidenten: «Hvis jeg var Dem, ville jeg ta initiativet til at Deres militærbase i landet vårt tas bort. Om nødvendig vil vi kunne stille den til Deres disposisjon igjen ved en senere anledning». Den amerikanske basen i Dhahran i det østlige Saudia-Arabia hadde i flere år møtt sterk kritikk fra flere hold i Midtøsten. Det var president John F. Kennedy som fikk dette brevet fra prins Faisal mot slutten av 1960. Noen måneder senere besluttet USA å trekke seg ut av Dhahran.

Et av kongefamiliens medlemmer forteller om denne historiske hendelsen for å forklare en beslutning som nylig er fattet, og som alle politiske observatører forsøker å tolke, nemlig beslutningen om å trekke tilbake de amerikanske soldatene på prins Sultan-basen innen slutten av 2003. Er dette et tegn på en radikal endring i forholdet mellom de to landene? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0