Kontinentet med de radikale bevegelsene

Tidenes oppløp mot nyliberalisme skjer i Latin-Amerika. Klassekamp og radikale nye sosiale bevegelser inspirerer hverandre på tvers av landegrensene. Ikke før har den ene protesten avtatt og elitene har trukket et lettelsens sukk, før den neste starter.

august 2003

I Argentina finnes arbeidsløsebevegelsen piqueteros, massedemonstrasjoner som har tvunget fire presidenter til å gå av, en stafett av arbeidsstedokkupasjoner og asambleas – nabolagsråd. I Brasil runder fagforeningspresidenten Lula sitt første halve år ved makten, de jordløses bevegelse (MST) fortsetter å okkupere jord, og i millionbyen Porto Alegre deltar befolkningen aktivt i byens budsjettarbeid.

I Chile kjemper studenter med statsmakten om universitetsområdene. I Mexico okkuperte studenter universitetet i Mexico City i over ett år, mens zapatistene fortsetter å spre sitt radikale budskap fra sør i landet. I Colombia er kampene så tilspisset at fascistiske paramilitære styrker henretter menneskerettsaktivister og fagforeningstillitsvalgte. Oljearbeiderne i CUT kjemper likevel – med dødsforakt i blikket. Heller ikke de to store geriljagruppene FARC og ELN har blitt svekket av president Uribes nye og USA-støttede militæroffensiv. Gruppene har tatt beslag i store landområder, hvor blant annet det amerikanske selskapet Chevron ønsker å bore etter olje. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal