Uten hybrider dør Europa

Europa skal forvandles til en stor kulturel smeltedigel, der er åben for indvandrerne og gør dem til ligeværdige politiske medborgere. Ellers kan demokratiet gå i opløsning, frygter Mikel Azurmendi, formand for spansk immigrationsråd

BJARKE MØLLERMADRID – Han tager imod med et smil foran det spanske indenrigsministerium, den 61-årige Mikel Azurmendi. Han er formand for Rådet for social integration af indvandrere i Spanien, og han har netop udgivet bogen, Todos somos nosotros – Vi er alle os. Os forstået som demokratiske borgere.

I tresserne var han økonomisk «gastarbeiter» i Tyskland og Frankrig, og i år 2000 måtte han gå i eksil fra Baskerlandet og opgive sin gode stilling som professor i antropologi på det baskiske universitet, fordi han var truet af terrorgruppen ETA.

Hans nye bog er ikke alene skrevet som et opgør med den etniske nationalisme, men også som et angreb på den multikulturalistiske ideologi, som dele af den europæiske venstrefløj har søgt tilflugt i.

– Nationalisterne ønsker som Le Pen i Frankrig at begrænse indvandringen for at erobre stemmer blandt arbejdere og sociale lag, der føler sig truet i arbejdet, i fordelingen af velfærdsydelser og af kriminaliteten. De superprogressive er gået kontra og siger, at alt der kommer udefra er godt, fordi vi er alle mennesker. De to politiske diskurser skaber enorme problemer for demokratiet. Demokratiet kan blive sprængt i dette opgør.Mikel Azurmendi har meget på hjerte, kan man mærke. Han kender som sin egen bukselomme statistikkerne, der siger, at EU har 18 millioner immigranter, og rapporterne fra FN‘s befolkningskontor, der siger, at EU-landene har brug for 44 millioner nye indvandrere inden år 2050, hvis Europa ikke skal synke i knæ af alderdom. Han ser det som en historisk udfordring.

– Enten bliver Europa til en stor ‘melting pot‘ som USA eller også bliver det en katastrofe. Vi skal vælge mellem at opbygge en europæisk blandingskultur, en postnational mestitskultur, eller også ender det i et demokratisk sammenbrud, hvor karismatiske ledere og krigsherrer træder frem, og stammer kæmper mod stammer i Europa, siger han.

Mikel Azurmendi er dog ikke tilhænger af ubegrænset indvandring – de helt åbne grænsers politik.

– Den illegale immigration skaber stærke mafiaer, fører til social marginalisering, og undergraver den menneskelige værdighed. Og den skaber et negativt billede af de tusindvis af indvandrere, der har opholdstilladelser og integrerer sig på fredelig vis i det demokratiske samfund. Den illegale indvandring gør integrationen af de legale meget vanskeligere. Vi har brug for indvandring, men der skal være kvoter.

Azurmendi er tilhænger af Europa som en stor kulturel smeltedigel, hvor alt blandes sammen og inkluderes via en fælles demokratisk polis.

– Det er den eneste model, der giver plads til tolerancen, fastslår han. – Et europæisk fusionssamfund, hvor forskellighederne kan blande sig og frigøre en utrolig kreativitet.

– Alternativet er en opløsning af demokratiet med ghettodannelser og nye selvstændighedsgrupper, der undergraver retsstaten. I Frankrig er det gået helt galt, fordi man har henvist migranterne til de store banlieu-forstæder rundt om hovedstæderne. I Storbritannien er der grupper, der kræver sharia-love i deres egne bydele. Og i Holland er der muslimer, der kræver en associeret stat for muslimer i Holland. Det går ikke. Et demokratisk samfund kan ikke acceptere eksklusion. Og det bør ikke tolerere, at religiøse grupper med henvisning til islam betragter os medborgere som vantro hunde.

– Er der noget galt i ghettoer?

– Indtil det 19. århundrede var der intet galt med ghettoerne. Men samfundet og demokratiet har forandret sig siden. I det 20. århundrede har demokratiet været opløst af ideologier som fascismen, nazismen, kommunismen og frankismen, der var bygget op på en eksklusionspolitik, hvor de andre ikke accepteres. I globaliseringens århundrede fører ghettopolitikken til etnisk udrensning. Det så vi allerede på Balkan, og den samme politik er ved at vinde indpas i Baskerlandet. Et etnisk samfund af såkaldte abertzales i Baskerlandet forsøger at bekæmpe alle de isolerede individer, der er tilhængere af Spaniens demokratiske forfatning, som giver individet rettigheder. De etniske nationalister søger at danne deres egen ghetto med eget sprog.

– Bare fordi det gik galt i det 20. århundrede, behøver man vel ikke at gentage fejlene i det 21. århundrede …

– Ghettoerne har altid opfostret totalitære ideologier. Ghettoen er et dårligt samfund, fordi den nedvurderer personen og gør personen til et produkt af kulturen. Det åbne samfund er meget bedre, for der kan hver enkelt vælge frit, hvad man vil. Set ud fra et demokratisk og pluralistisk synspunkt er ghettoen farlig. Demokratiet vil degenere, hvis man ekskluderer grupper eller de udelukker sig selv fra den fælles polis.– I din bog kritiserer du multikulturalismen. Men hvorfor bør Europa ikke satse på et multikulturelt og multietnisk samfund? Kunne det ikke give rum til alle forskellighederne?

– Det ville være en stor fejl. Den multikulturelle ideologi er ondartet, for den fragmenterer samfundet, svarer han og fyrer så en bredside af imod selve begrebet «etnicitet»:

– Det er absurd at tale om en ‘etnisk kultur‘, når vi taler om immigranterne, for da disse mennesker boede hos deres familier i deres fødeland, betragtede de da sig heller ikke som en etnicitet. De opdagede det først, da de mødte NGO‘ere og visse nationalistiske universitetsfolk her i Vesten. I antropologien er det tilstrækkeligt dokumenteret, at de etniske identiteter er en ret ny opfindelse.

– Multikulturalisterne påstår, at individerne er stammens ejendom og er et produkt af stammekulturen, af blodet og stammens værdier. Men i et demokrati er der ingen, der ejer os som individ. Hver enkelt må bestemme, hvilket liv han eller hun vil leve. Multikulturalismen er en ideologi om tilhørsforhold på grundlag af ideologier, køn, religion osv.. Den skaber afstand mellem de såkaldt adskilte kulturer. Grunden til apartheid-systemet blev lagt af den multikulturelle ideologi om, at alle kulturer er lige og har egne rettigheder og anså blanding af kulturen for at være et tab.– Multikulturalismen vil opsplitte samfundet i separate kulturelle ghettoer, der er sig selv nok, i en slags apartheid. Endnu den dag i dag kan man møde folk, der ser Spanien i det 13. århundrede som et ypperligt eksempel på tolerance. Selv Osama bin Laden har hyldet al-Andalus, og modellen byggede på, at muslimerne levede i et kvarter, de kristne i et andet og jøderne i et tredje. Og det endte i en katastrofe, for da de kristne blev meget stærkere end de andre, gik de i krig og fordrev muslimerne og jøderne. Det er lidt besynderligt, at Osama bin Laden hylder al-Andalus, og her i Spanien er der mange progressive fra den forenede venstrefløj og multikulturalister, der gør det samme. Hvorfor dog det? Hvis man i det 21. århundrede vil vende tilbage til det gamle multikulturelle Toledo fra det 13. århundrede, så er det 20.000 skridt tilbage. Dengang var der ingen retsstat.

– Du ser Europa som et alternativ?

– Ja, det gør jeg. Kan vi gøre Europa til en stor levende smeltedigel kan det også føre til opbyggelsen af et helt nyt demokrati, der bygger på inddragelse og ikke på eksklusion. Indvandringen er en stor politisk mulighed for også at omforme vore forfatninger i Europa.

– Skal indvandrere, der har opholds- og arbejdstilladelse ligefrem have stemmeret og gøres til politiske borgere?

– Ja, det mener jeg. En indvandrer, der arbejder, betaler skatter og deler vore demokratiske værdier bør gives stemmeret. Jeg ser et stort potentiale i indvandrerne, forudsat at vi giver dem lige muligheder og pligter som politiske medborgere. Indvandrerne kan i bedste fald styrke de kosmopolitiske værdier, der rækker ud over ideer og ghettoer, som de nationale borgere ofte låser sig fast i.
© LMD Norden / Information

(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Sværmeriet for politisk vold

Default thumbnail
Neste sak

Terrorkrig mot egen befolkning

Andre saker om Europa

Anoreksi, en samfunnssykdom

I motsetning til andre sosialt betingede sykdommer rammer anoreksi nesten utelukkende unge kvinner fra velstående miljø.

For lønnsomme sykehus

Langt fra det idylliske inntrykket utenlandske medier har gitt under koronakrisen, lider det tyske helsevesenet av

«Turister, dra hjem»

En ødeleggende overturisme hadde allerede oversvømt flere av de greske øyene og begynt å skylle inn

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.