Kamerat Salvador Allende

Allendes regjeringsperiode i Chile er et av historiens mest storslagne forsøk på radikal forandring av samfunnet. 11. september 1973, dagen for militærkuppet, begikk Allende selvmord som en bevisst politisk kamphandling, ifølge Tomas Mulián.

september 2003

Analysen av Salvador Allendes politiske løp, og spesielt av hans holdninger i forbindelse med alliansen Unidad Popular, kan gjøre oss i stand til å gi en akseptabel tolkning av Allendes død. Hans selvmord 11. september 1973 i presidentpalasset La Moneda, var verken en desperat eller en romantisk handling som skulle sikre ham en heroisk inntreden i historiebøkene. Denne handlingen var en forlengelse av livet til en realist, en virkelig stor politiker.

I sentrum for en chilensk venstreside som i lang tid hadde påberopt seg marxismen, og i et Sosialistparti som i løpet av 1960-tallet bevegde seg mot «maksimalisme», representerte Salvador Allende en særegen type revolusjonær. Han satte sin lit til valgurnene og mente at det var mulig å innføre sosialisme fra innsiden av det politiske systemet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal