Den skjulte historien

Med A People's History of the United States ville Howard Zinn skrive USAs historie sett nedenfra. Han ville trekke frem den skjulte historien om undertrykking og brutalitet i «nasjonens interesse», men også historiens mange eksempler på motstand og solidaritet på grunnplanet.

januar 2004

Da jeg på slutten av 1970-tallet bestemte meg for å begynne på dette prosjektet (boken A People’s History of the United States), hadde jeg undervist i historie i tjue år. Jeg foreleste ved Spellmann College i Atlanta, et universitet for svarte jenter. Jeg hadde først deltatt i borgerrettighetsbevegelsen i sørstatene i USA. Deretter fulgte en ti år lang kamp mot Vietnamkrigen. Slike erfaringer har lite å tilføre en historiker hva «nøytralitet» angår, enten han nå er lærer eller forfatter.

Min kritiske sans ble imidlertid skjerpet lenge før, takket være min oppvekst i en innvandrerfamilie fra arbeiderklassen i New York, og de tre årene jeg arbeidet i et båtbyggeri. Erfaringene mine fra andre verdenskrig, ombord på ett av luftforsvarets bombefly som tok av fra England for å slippe bomber over Europa, bidro også. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal