Hvor mye visste de?

Er det grunn til å tro at amerikanske myndigheter visste om eller var innblandet i attentatene 11. september? Flere nyutgitte bøker utfordrer den offisielle versjonen av hendelsene.

I september 2000 ga Project for the New American Century1 ut en rapport med tittelen Rebuilding America’s Defenses. Strategy, Forces and Resources for a New Century (Washington DC, 2000). I redaksjonen satt blant andre nåværende visepresident Richard Cheney, forsvarsminister Donald Rumsfeld og viseforsvarsminister Paul Wolfowitz.2 Utredningen uttrykker vilje til å gjøre USA om til «morgendagens dominerende maktutøver», men understreker at dette vil være svært vanskelig uten en «utløsende katastrofal hendelse – et nytt Pearl Harbor».

Attentatene den 11. september 2001 har ofte vært sammenliknet nettopp med Pearl Harbor. Vi vet i dag at daværende president Franklin D. Roosevelt tre uker før angrepet var klar over at det ville finne sted den 7. desember 1941. Og for å gjøre det enda enklere for japanerne ble den amerikanske stillehavsflåten flyttet fra California til Hawaii. Stilt overfor et svært pasifistisk folk trengte regjeringen et påskudd for å gå til krig.3 (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Ny verdensorden med internett

Default thumbnail
Neste sak

Overvåkingens nyttige løpegutter?

Andre saker om Latin-Amerika

0 kr 0