Hvor mye visste de?

Er det grunn til å tro at amerikanske myndigheter visste om eller var innblandet i attentatene 11. september? Flere nyutgitte bøker utfordrer den offisielle versjonen av hendelsene.

I september 2000 ga Project for the New American Century1 ut en rapport med tittelen Rebuilding America’s Defenses. Strategy, Forces and Resources for a New Century (Washington DC, 2000). I redaksjonen satt blant andre nåværende visepresident Richard Cheney, forsvarsminister Donald Rumsfeld og viseforsvarsminister Paul Wolfowitz.2 Utredningen uttrykker vilje til å gjøre USA om til «morgendagens dominerende maktutøver», men understreker at dette vil være svært vanskelig uten en «utløsende katastrofal hendelse – et nytt Pearl Harbor».

Attentatene den 11. september 2001 har ofte vært sammenliknet nettopp med Pearl Harbor. Vi vet i dag at daværende president Franklin D. Roosevelt tre uker før angrepet var klar over at det ville finne sted den 7. desember 1941. Og for å gjøre det enda enklere for japanerne ble den amerikanske stillehavsflåten flyttet fra California til Hawaii. Stilt overfor et svært pasifistisk folk trengte regjeringen et påskudd for å gå til krig.3 (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Default thumbnail
Forrige sak

Ny verdensorden med internett

Default thumbnail
Neste sak

Overvåkingens nyttige løpegutter?

Andre saker om Latin-Amerika

Hvem eier Amazonas?

Ideen om klimaintervensjon for å hindre at den brasilianske presidenten overlater regnskogen

0 kr 0