Grænser for ny teknologi

Moral og etik bruges kun til at trække grænser, når det gælder ny teknologi. Det afsporer debatten, siger filosof Kasper Lippert-Rasmussen.

juni 2004

Der dør flere hundrede danskere om året i trafikken. Tusinder kvæstes. Alligevel er der meget lidt debat om, hvorvidt bilisme moralsk set er den rigtige måde at løse samfundets transportbehov på. Gælder det derimod ny bioteknologi, der er forbundet med en marginal risiko, så står debattørerne i kø for at bekymre sig. Det paradoks er et af de eksempler, filosoffen Kasper Lippert-Rasmussen bruger til at forklare, hvorfor der er grund til at rydde op i den offentlige debat om nye teknologier.

«Mange lægger sig som udgangspunkt fast på en passiv og negativ holdning, især når det gælder nye bioteknologier. Det forvrider debatten, så der er alt for lidt opbakning til positive anvendelser af nye teknologier og alt for lidt opmærksomhed på, hvad der er af risici ved eksisterende teknologier, siger Lippert-Rasmussen, som har redigeret antologien Der må da være en grænse! om holdninger til ny teknologi, der udkom i efteråret som et bidrag til debatten om ny teknologi – især bioteknologi. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal